Miód Lipowy z spadzią
Miody lipowo-spadziowe – Pasieka Piecuch
Nasze ekologiczne, w 100% organiczne miody lipowo-spadziowe pochodzą z polskich pasiek Piecuch. Miód spadziowy charakteryzuje się tym, że jest przerabiany przez pszczoły ze spadzi (słodka ciecz na liściach znana także jako rosa miodowa). Ten bogaty w cukier dodatek jest zbierany przez niektóre gatunki ptaków, komary, osy i przede wszystkim pszczoły miodne, które przetwarzają go na ciemny, mocny miód. Szczególnie ceniony w Europie i niektórych częściach Azji ze względu na swoje właściwości lecznicze.
Jak i gdzie powstaje miód spadziowy?
Zamiast nektaru pszczoły mogą pobierać spadź, czyli słodkie wydzieliny mszyc lub innych owadów wysysających soki roślinne. Miód spadziowy jest zwykle ciemnobrązowy, o bogatym zapachu duszonych owoców lub konfitury figowej, i nie jest tak słodki jak miody nektarowe, charakteryzuje się za to mocniejszym smakiem od swoich braci. Ta dobra gospodarka pszczelarska jest rozpowszechniona zwłaszcza w Niemczech, Serbii, Bułgarii, a nawet w północnej Kalifornii (USA).
Właściwości zdrowotne miodu spadziowego
Nie bez przyczyny miód spadziowy nosi w Polsce alternatywne miano “miód królewski”. W jego składzie znajdziemy znacznie więcej wartości odżywczych niż wśród miodów nektarowych. To bogate źródło potasu, sodu, fosforu, magnesu i manganu. Ważny dodatek w jego składzie stanowią witaminy A, B2, B6, C, PP i K. Miód ze spadzią jest zwłaszcza polecany tym, którym trudno żyć bez dużej ilości kawy, herbaty czy papierosów – odtruwa on bowiem z toksyn, reguluje przemianę materii i pracę serca. Z tego względu jest szczególnie polecany osobom z dolegliwościami układu krążeniowo-naczyniowego, gdzie ważny aspekt stanowi obniżanie ciśnienia, rozszerzanie naczyń wieńcowych i poprawa krążenia krwi. Co ciekawe, wygrywa z tradycyjnymi konkurentami również jako słodzik do napojów – a jest tak z uwagi na fakt, że zawiera więcej potrzebnych nam węglowodanów, ale jednocześnie mniej kalorii. Ponadto miód z dodatkiem spadzi sprawdzi się jako pomoc w osiągnięciu pięknego uśmiechu, zapobiega on bowiem tworzeniu kamienia nazębnego i pojawia się nawet jako zalecany do spożycia we wskazaniach lekarzy stomatologów!
Wyświetlanie wszystkich wyników: 3Posortowane według popularności