Strona główna » Miód malinowy — jak powstaje ten cenny miód?

Miód malinowy — jak powstaje ten cenny miód?

Osoby, które używają miodu malinowego w kuchni, cenią go za niespotykany aromat oraz
doskonały smak. W dodatku posiada on cenne właściwości zdrowotne. Sprawdza się nie
tylko jako dodatek do potraw czy napojów, ale również jako składnik kosmetyków.


Miód malinowy jest wynikiem pracy pszczół miodnych, który pobierają go (jak sama
nazwa wskazuje) z kwiatów malin. Jest jednym z najmniej popularnych miodów, na co
wpływa jego trudna dostępność.

Jak powstaje miód malinowy?


Wiele osób nie jest świadomych o istnieniu tego wyjątkowego płynnego nektaru
pochodzącego prosto z krzewów malin. Jest to spowodowane jego rzadkością. Wynika
ona z krótkiego okresu kwitnięcia kwiatów malin (3 tygodnie w ciągu roku, w okolicach
maja oraz sierpnia). Dlatego przy zakupie warto dokładnie sprawdzać skład i kolor
produktu.


Aby z krzewów malinowych dało się wydobyć miód, muszą one rosnąć w dużym
zagęszczeniu niedaleko od pasiek. Jest to warunek konieczny, ponieważ pszczoły mają
ograniczony zasięg lotu. Smak miodu malinowego jest zarówno łagodny, jak i lekko
kwaskowaty. Konsystencja powinna być lejąca.

Jak rozpoznać miód malinowy?


Przez jego pochodzenie, miód malinowy jest kojarzony z kolorem różowym. Jest to jednak
błędne myślenie, ponieważ nie pochodzi on z owoców, a z kwiatów. Warto o tym pamiętać,
ponieważ niektórzy sprzedawcy mogą oferować produkt podrobiony przez dodanie soku
malinowego do standardowego miodu.


Miód malinowy należy do odmiany jasnej. Wpływa to na jego konsystencję, która
niedługo po wyprodukowaniu ulega zmianie i przekształca się w jednolitą strukturę. Jest
to związane z krystalizacją, która zachodzi naturalnie jak w przypadku innych miodów i w
żaden sposób nie wpływa negatywnie na jakość produktu.

Właściwości miodu malinowego


Miód malinowy jest uważany za produkt prozdrowotny. Jest bogaty w witaminy B i C, a
także enzymy oraz wiele składników mineralnych. Jego działanie sprawia, że powraca
energia i poprawia się samopoczucie. Dzieje się to za sprawą glukozy i fruktozy. Ma
również pozytywny wpływ na układ krwionośny (poprzez uelastycznienie i poszerzanie
naczyń krwionośnych).

Tak, jak inne rodzaje miodów, miód malinowy sprawdza się w kosmetyce, ponieważ
poprawia stan skóry i korzystnie na nią działa. Wykorzystuje się go również w trakcie
chorób układu odpornościowego, ponieważ posiada działanie rozgrzewające oraz
łagodzi przebieg i objawy.
Miód malinowy posiada w składzie wysoką ilość cukru, dlatego należy go stosować z
umiarem (najlepiej do 4 łyżeczek dziennie w przypadku osób dorosłych).

Gdzie kupić miód malinowy?


Jak wiadomo, najlepszy jakościowo miód zakupimy w prywatnych pasiekach. Tak też jest z
miodem malinowym. W największych ilościach produkowany jest on na Lubelszczyźnie.
Sklep internetowy specjalizujący się w sprzedaży miodów również będzie dobrym
rozwiązaniem przy zakupie.
Przez swoją trudną dostępność, miód malinowy jest stosunkowo drogim produktem.
Zapłacimy za niego około 50 zł. Biorąc pod uwagę jednak jego właściwości
prozdrowotne, warto zakupić duży słoik i cieszyć się działaniem tego produktu przez
długie miesiące.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *