Szukaj
Close this search box.

Cappuccino cynamonowe z miodem

Miód do kawy ?

Miód jest naturalnym produktem spożywczym, o słodkim smaku i wysokich wartościach odżywczych, produkowanym przez pszczoły miodne, pszczoły bezżądłowe oraz szerszenie z nektaru wielu kwiatów. Od czasów starożytnych był używany jako pożywienie oraz środek medyczny. Uważa się, że jest najstarszą wykorzystywaną przez człowieka substancją słodzącą. Przez wieki stanowił ważne źródło cukrów w pożywieniu ludzi.

Miód Rzepakowy z Cynamonem 1kg

Miód do kawy – jak go stosować?

Miód, a szczególnie Miód Manuka może stanowić zdrowszy zamiennik cukru, ale uwaga – aby dodany do ciepłego napoju zachował swoje właściwości, należy stosować go w odpowiedni sposób.

Trzeba pamiętać, że miód pod wpływem wysokiej temperatur traci swoje cenne walory; najlepiej więc dodać go do napoju, gdy ten nieco ostygnie (płynną postać miodu uzyskamy już przy temperaturze 53℃). Wystarczy już nawet 0,5 łyżeczki, by kawa nabrała charakterystycznego, miodowego aromatu i przyjemnego smaku.

Pamiętaj, że miód jest słodszy od cukru, dlatego można używać go mniej – pozwala to także ograniczyć ilość spożywanych kalorii, jakich dostarczy przyrządzona w ten sposób zdrowa kawa. Przygotowując kawę, miód można rozpuścić np. w mleku lub zastosować podobnie jak syrop.

Napój warto doprawić też cynamonem, imbirem lub kardamonem, które wzmocnią smak kawy.

pasieka piecuch cappuccino

Udostępnij wpis

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email

Zobacz inne wpisy

Rodzina Pszczela
Wpisy

Odpowiedni ul – każdy ma swój

Po podjęciu decyzji o zakładaniu własnej pasieki należy zająć kupnem uli oraz potrzebnego wyposażenia. W tym celu dobrze jest porównać oferty kilku producentów aby wybrać tą, najbardziej korzystną dla kieszeni oraz stylu prowadzenia własnej pasieki.

Przeczytaj »

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top