Miód do kawy ?
Miód jest naturalnym produktem spożywczym, o słodkim smaku i wysokich wartościach odżywczych, produkowanym przez pszczoły miodne, pszczoły bezżądłowe oraz szerszenie z nektaru wielu kwiatów. Od czasów starożytnych był używany jako pożywienie oraz środek medyczny. Uważa się, że jest najstarszą wykorzystywaną przez człowieka substancją słodzącą. Przez wieki stanowił ważne źródło cukrów w pożywieniu ludzi.
Miód do kawy – jak go stosować?
Miód, a szczególnie Miód Manuka może stanowić zdrowszy zamiennik cukru, ale uwaga – aby dodany do ciepłego napoju zachował swoje właściwości, należy stosować go w odpowiedni sposób.
Trzeba pamiętać, że miód pod wpływem wysokiej temperatur traci swoje cenne walory; najlepiej więc dodać go do napoju, gdy ten nieco ostygnie (płynną postać miodu uzyskamy już przy temperaturze 53℃). Wystarczy już nawet 0,5 łyżeczki, by kawa nabrała charakterystycznego, miodowego aromatu i przyjemnego smaku.
Pamiętaj, że miód jest słodszy od cukru, dlatego można używać go mniej – pozwala to także ograniczyć ilość spożywanych kalorii, jakich dostarczy przyrządzona w ten sposób zdrowa kawa. Przygotowując kawę, miód można rozpuścić np. w mleku lub zastosować podobnie jak syrop.
Napój warto doprawić też cynamonem, imbirem lub kardamonem, które wzmocnią smak kawy.