Szukaj
Close this search box.

Miód rzepakowy z cynamonem

Własna pasieka

Nie dla każdego przeznaczona jest własna pasieka i zostanie pszczelarzem. Utrzymanie hodowli to dość wymagający i czasochłonny proces. Podczas zakładania pasieki należy dobrze poznać wymagania jakie staną przed przyszłym hodowcom i określić czy będzie w stanie im podołać. W tym celu stosowny może okazać się kontakt z fachowcem znajdującym się w okolicy. Taka wizyta może okazać się niezmiernie korzystna, ponieważ oprócz podstawowych informacji możemy zyskać cenne rady i wskazówki dotyczące dbania o pasiekę.

Najważniejszym aspektem posiadania pasieki jest doglądanie rodzin pszczelichniemalże przez cały rok. W okresie wiosennym konieczność odwiedzania ich powinna następować przynajmniej co 2 tygodnie. Natomiast na przełomie maja i czerwca oraz całego okresu letniego wskazane jest ich doglądanieco około 10 dni, czas ten jest uzależniony od tempa rozwoju rodziny pszczelej. Jeżeli rodzin pszczelich mamy więcej to musimy poświęcić więcej czasu na doglądanie naszych pszczółek.. W okresie jesiennym i zimowym ograniczamy ich odwiedzanie, o ile ule zostały odpowiednio zabezpieczone. My jednak zalecamy przynajmniej raz w miesiącu kontrolować sytuację aby mieć pewność, że pszczoły są bezpieczne. Mamy tu na myśli kontrolowanie uli, ich stan, jako ochronę rodziny pszczelej, a nie doglądanie samej rodziny pszczelej – jej zapewniamy spokój, nie dozwolone jest zakłócanie jej zimowli. Kłąb pszczół który tworzą pszczoły wewnątrz ula to stan w jakim pszczoły zimują.

Ważnym aspektem, jeszcze przed założeniem hodowli jest znalezienie odpowiedniego miejsca na postawienie tam uli. Konieczne jest aby stanęły w suchym i chronionym przed wiatrem miejscu, średnio nasłonecznionym oraz blisko hodowcy. Jest to niezmiernie ważne aby dostęp do nich był łatwy żeby móc chociażby doglądać pszczół. Ponadto zapewniony musi być dostęp do wody i swobodnego lotu dla prawidłowego funkcjonowania owadów.

Odpowiedni ul

Po podjęciu decyzji o zakładaniu własnej pasieki należy zająć kupnem uli oraz potrzebnego wyposażenia. W tym celu dobrze jest porównać oferty kilku producentów aby wybrać tą, najbardziej korzystną dla kieszeni oraz stylu prowadzenia własnej pasieki. Należy również pamiętać o zakupie odpowiedniego stroju chroniącego ciało i twarz przed owadami. Dla początkujących pszczelarzy poleca się zakup dwóch uli na start aby wdrożyć się w ich hodowlę i stopniowo ją poszerzać w przypadku pragnienia posiadania dużej pasieki. Ważne jest jednak żeby najpierw dobrze poznać zachowania pszczół i zdobyć doświadczenie odnośnie sprawowania opieki nad nimi.

Na rynku nabyć możemy dwa typu uli – dewniane lub z tworzyw sztucznych takich jak poliuretan, który jest nie wpływa negatywnie na rodzinę pszczelą i ich produkty. Jest lekki trwały, odporny na warunki atmosferyczne. Te pierwsze charakteryzują się wysoką estetyką wyglądu ale są znacznie cięższe i trudniejsze w obsłudze. Sprawiają jednak wrażenie starej i dobrej pasieki prowadzonej latami.

Po wybraniu odpowiedniego ula w oparciu o preferencje dotyczące materiału jego wykonania oraz kształtu należy skupić się na prawidłowym jego ociepleniu. Każdy pszczelarz ma swoje metody dbania o ul i zabezpiecza go przed zimnem według własnych przekonań. Jednak należy pamiętać, że bez względu na wszystko zaleca się sprawdzenie ich ociepleniaco jakiś czas. Dodatkowym aspektem, o który należy zadbać to zapewnienie szczelności daszków przed wodą i śniegiem.Ważne aby pamiętać, że ocieplanie gniazd należy wykonać materiałami przepuszczającymi powietrze aby nie zrobić pszczołom krzywdy. Ciężko jest określić z jaką częstotliwością powinno następować sprawdzanie ocieplenia uli oraz szczelności daszków przed wodą i śniegiem. Niektórzy pszczelarze ustalili sobie monitorowanie tego za każdym razem, kiedy doglądają pszczół.

Właściwości miodu 

Miód sam w sobie ma wiele właściwości leczniczych. W tym artykule chcemy podkreślić znaczenie miodu rzepakowego z dodatkiem cynamonu.

Miód rzepakowy powstaje w wyniku zapylania przez pszczoły pól rzepakowych i przenoszenia pyłku kwiatowego do ula, gdzie rozpoczyna się produkcja. Powstały miód jest kremowy, biały, posiada wyrazisty zapach i smak, który jest lekko ostry z wyczuwalnym aromatem kwiatu. Zazwyczaj to jego produkcja zapoczątkowuje sezon na miodobranie.

Właściwości miodu są niezliczone, z pewnością dodaje energii i jest świetnym oraz naturalnym sposobem radzenia sobie z chorobami. Przykładowo, świetnie działa na zapalenia układu moczowego, poprawia wydolność serca oraz stymuluje układ odpornościowy przynosząc ulgę w przeziębieniach, stanach zapalnych i alergiach.

Miód z dodatkiem cynamonu to dodatkowa dawka energii i witamin. W jego delikatnej formule, mlecznym kolorze oraz świetnej konsystencji zakochają się nawet najwięksi sceptycy miodu. Dodać można go do herbaty, kawy, owsianki albo po prostu zjeść samego dla poprawienia nastroju i wzmocnienia odporności.

Udostępnij wpis

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email

Zobacz inne wpisy

pasieka piecuch cappuccino
Wpisy

Cappuccino cynamonowe z miodem

Miód do kawy ? Miód jest naturalnym produktem spożywczym, o słodkim smaku i wysokich wartościach odżywczych, produkowanym przez pszczoły miodne, pszczoły bezżądłowe oraz szerszenie z nektaru

Przeczytaj »

Miód rzepakowy z cynamonem

Własna pasieka Nie dla każdego przeznaczona jest własna pasieka i zostanie pszczelarzem. Utrzymanie hodowli to dość wymagający i czasochłonny proces. Podczas zakładania pasieki należy dobrze

Przeczytaj »

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top